Hogyan tarts órát MaxWhere-ben? MaxWhere tutorial oktatóknak

A MaxWhere sokoldalúan alkalmas online órák, prezentációk és szimulációk tartására. Bemutatjuk, hogy érdemes elkezdeni.

MaxWhere – a digitális generációk oktatási platformja

A 2000 után született nemzedékek (Z és Alfa generáció), azaz akik jelenleg az általános, középiskolák, sőt egyetemek padjaiban ülnek, már a digitális korszakban születtek, így már nem csak adaptálódnak az új technológiákhoz, hanem egyenesen igénylik azokat. A tech az új ötödik érzékük, amit az is bizonyít, hogy egy kutatás szerint a fiatalok előbb válnának meg az ízlelésüktől, mint a kütyüktől. Ebbe pedig a VR/AR/XR is beletartozik. Egy 2000 után született ember legalább kétszer valószínűbben válik VR-eszköz vásárlójává, mint egy korábbi születésű. Ráadásul számukra az élmények megszerzése fontosabb, mint a fizikai tárgyak birtoklása, azaz élményekre fognak költeni, és azokra szánnak több időt és erőfeszítést. Számukra különösen fontosak a szenzoros ingerek, éppen ezért akkor köthetjük le a figyelmüket, ha valami immerzív dologgal próbálkozunk. A VR-on keresztül megszerzett információkat könnyebben dolgozzák fel, és könnyebben is jegyzik meg. Miközben még élvezik is a folyamatot!

A gamifikáció a modern oktatás fontos eszköze, amelynek során játékmechanizmusokat és játékelemeket alkalmazunk olyan folyamatokban, amelyek főként a digitális generációkat már nem feltétlenül kötik le. A gamifikáció által a tanulás érdekesebb, szórakoztatóbb, izgalmasabb.

Az oktatók, trénerek, tanárok értelemszerűen az Y, Z és Baby Boomer generáció gyermekei, akik közül sokaknak már szintén anyanyelvévé vált a technológia, de inkább a 2D-s operációs rendszerek és szoftverek, akár PC-ről, akár érintőképernyős eszközről elérve. A legtöbb oktatónak rendszerint kevés ideje és lehetősége van modern technológiai továbbképzésekre. Mi a MaxWhere-nél azt tűztük ki célul, hogy oktató és diák számára egyaránt élvezetes és könnyen megtanulható felületet hozunk létre, ahol a tanulás a modern generációs igényeknek megfelelően valósulhasson meg. Ehhez pedig a megfelelő támogatást, betanítást is biztosítjuk. Ez a cikk ezt a célt szolgálja.

A MaxWhere segítségével az oktatók és a diákok közötti generációs szakadék tehát  áthidalható: a MaxWhere bevált, megszokott felhasználói felületet használ az oktatók kényelme érdekében, miközben lehetővé teszi a diákoknak az élményalapú, immerzív információszerzést egy 3D-s térben. Mindezt drága VR-eszközök használata nélkül.

MaxWhere: költséghatékony VR-megoldás az oktatáshoz

A MaxWhere virtuális oktatási környezete meglepően költséghatékony, mivel nem igényel új hardvert. Eszközigénye megfelel egy erősebb átlagos irodai gépének, és segítségével megtakaríthatjuk a drága szimulációs berendezések beszerzésének és esetleges állagromlásának költségeit. Ugyanis a MaxWhere számos tantárgyhoz, tudományterülethez nyújt szimulációs tereket és laboreszközöket, amelyek köre egyre bővül. Természetesen megkereséseket is szívesen fogadunk. Nemrég egy Erasmus+ pályázat keretében készítettünk el egy 3D nyomtatást szimuláló teret. A lehetőségek száma végtelen.

A tudásmegosztás új módja

Miért olyan hatékony a MaxWhere az oktatás terén is? Egy hagyományos online kurzus úgy zajlik, hogy az oktató e-mailben elküldi a diákoknak a tananyagot több fájl formájában, vagy esetleg feltölti ezeket például Microsoft Teams-re. Majd megtartja az online órát, amely alatt a diáknak el kell kattintania a videóról, ha az írásos tananyagot is nézni szeretné. Ez egy folyamatos multitaskolást eredményez, ráadásul ha sok fájlt használunk, akkor ezek között egyre nehezebb rendet tenni. A MaxWhere lehetővé teszi, hogy egy térben egyszerre a szemünk előtt legyen minden szükséges anyag, beleértve a videochat felületét is. Így a diák a tanulási flow-nak megfelelően halad előre a térben, és mindig megtalálja a szükséges anyagokat. Ezt a flow-t az oktató is kialakíthatja, de a hallgató a saját igényeire is szabhatja. Így ugyanazt a teret akár száz diák százféle módon rendezhet be a saját igényeinek megfelelően, amit a tanár (ha akarja) felülbírálhat.

Fájlok sokasága helyett tehát elég megosztani egy virtuális tér linkjét, amely értékes oktatási anyagokkal, webalkalmazásokkal, dokumentumokkal és videókkal van berendezve, amelyek elősegítik a megértést és a hosszú távú memorizálást.

Ki szerkesztheti a tereket?

Bárkinek lehet saját tere, amit vagy egy meglevő tér lemásolásával és berendezésével szerezhet meg, vagy akár saját teret is készíttethet a MaxWhere csapatával. Az igényekkel kapcsolatban elérhetők vagyunk a honlapon is. Egy tér szerkesztésére és megtekintésére különféle jogosultságok léteznek, így ha létrehoztuk a saját kurzusunkat, akkor oda úgy hívhatunk meg akár kollégákat, akár diákokat, hogy ők vagy csak korlátozottan, vagy egyáltalán nem tudják módosítani a teret és tartalmát. Ráadásul külön lehet beállítani a terek, és külön az ún. Projektek jogosultságait, így ha a diákoknak bizonyos tartalmakat személyre kell szabniuk, vagy például házi feladatokat kell feltölteniük, azt megoldhatják anélkül, hogy például az oktatási célú Smartboardokat szerkeszteni tudnák. Erről bővebben a felhasználói kézikönyvben lehet olvasni.

Milyen tantárgyakat és kurzusokat lehet oktatni MaxWhere-ben?

Arra, hogy milyen órát lehet tartani MW-ben, a legpontosabb válasz: bármilyet.  A frontális oktatástól, melynek során Smartboardokon írásos, képi, hangos és videós tartalmakat tudunk elhelyezni, a frontális élő oktatásig (ekkor a Smartboard a videochat megjelenítésére szolgál), sőt a szimulációkig és laborgyakorlatokig valóban bármilyen ismeretbővítés és készségfejlesztés elképzelhető. Az ún. Guided tour segítségével végigkísérhetjük a diákot egy adott információs folyamaton, legyen az egy kémiai kísérlet vagy akár egy történelmi korszak eseményei.

A MaxWhere-ben folyó oktatás két nagy előnye, hogy egy virtuális térben áll rendelkezésre minden információ, és minden feladatot is itt kell elvégezni. Azaz a diákoknak nem kell ablakok között váltogatni, ami különösen a fiatalabb generációkra az immerziót erősen csökkentő hatással bírna. A másik nagy előny a kollaboráció. A közös tér lehetővé teszi, hogy a tanulók ugyanazon a dokumentumon dolgozzanak valós időben. Nem szükséges fájlokat küldeni, elég csak megnevezni a tér adott részét, ahol a dokumentum található, és a diákok nem vesznek el a fájlverziók rengetegében. Az oktató számára nagy előny, hogy egy helyen rendszerezetten látja a hallgatói összes anyagát, és nem kell e-mailekből keresgélnie a csatolmányokat, majd rendezgetni azokat. Emellett nem csak a végeredményt látja, hanem azt is, hogy milyen folyamatokon megy végig a diák, mire elkészül egy projekttel.

Hogyan kezdj neki?

A MaxWhere Felhasználói kézikönyv segít a kezdeti lépésektől a profi felhasználói műveletekig. Ha ellenőriztük, hogy a számítógépünk megfelel-e a rendszerkövetelményeknek, töltsük le a szoftvert a MaxWhere weboldal Letöltés menüpontjából (a letöltési link a főoldalon is elérhető). Miután telepítettük a szoftvert a szokásos módon, felugrik egy ablak, hogy regisztráljunk fiókot. Ehhez azért van szükség, hogy saját teret tudjunk létrehozni, és menteni tudjuk annak beállításait és tartalmát.

Belépés után egy olyan felületre jutunk (ez az úgynevezett Térválasztó vagy Space Browser), ahol egyelőre Demo tereket láthatunk. Érdemes ezeken kipróbálni a navigációt (itt leírjuk részletesen), valamint az okostáblák kezelését és fajtáit (itt olvasható minden tudnivaló). Itt láthatunk még nyílt hozzáférésű tereket is, amelyekből inspirálódhatunk, vagy akár tanulhatunk is. Amennyiben rendelkezünk MaxWhere-előfizetéssel, akkor saját teret birtokolhatunk, amelyet a magunk igényei szerint alakíthatunk.

A Free Plan, azaz ingyenes csomag tehát a Demo tereket és a publikus láthatóságú tereket teszi elérhetővé. Ezzel a csomaggal a Demo terekbe 50 MB-ig tölthetünk fel tartalmakat, ami azt is jelenti, hogy a terek okostábláit a saját ízlésünk szerint rendezhetjük be webes és a saját gépünkről feltöltött tartalmakkal.

Az Individual Plan révén a felhasználónak 1 db saját tere lesz (amelyet valamelyik Demo tér klónozásával szerezhet meg – ez két kattintás). Ebben a csomagban már az is benne van, hogy a tér tulajdonosa 20 további felhasználót hívhat meg a terébe tetszőleges jogosultsági szinttel, és a térbe 20 GB kvótáig tölthet fel (ő vagy a meghívottak) tartalmakat.

Több más csomag is rendelkezésre áll annak megfelelően, hogy a tereink számát, a feltölthető adatmennyiséget vagy a meghívható felhasználók számát kívánjuk-e növelni.

Hogyan szerkeszthetjük a terek tartalmát?

Fontos, hogy a MaxWhere rendszernek három pillére van: a MaxWhere desktop kliens, a MaxWhere webes nézegető és a MaxWhere Portál. A desktop klienst már letöltöttük az előző bekezdésben, de vannak terek, amelyek webes nézegetőben is rendelkezésre állnak. Azaz letöltés nélkül, egy egyszerű webböngészőben is élvezheti a VR előnyeit. Ezek a Térválasztó felületén az információs kártyájukon egy WEB címkét viselnek, és ha rájuk kattintunk, a rendszer meg is kérdezi, hogy weben vagy a desktop kliensen akarjuk-e megnyitni őket. A MaxWhere Portál a terek beállításaira alkalmas adminisztrációs felületünk. Erre azoknak van szükségük (így például oktatóknak), akik a tér tulajdonosai vagy adminisztrátorai, és szerkeszteni akarják akár az adott tér láthatóságát, elérhetőségét, jogosultságait, metaadatait (nevét, leírását, bélyegképét, láthatóságát, megosztását, stb.), akár a térben elérhető tartalmakat.

A saját tereinkben a Smartboardokat és az azokat összefogó projekteket is szerkeszthetjük. A MaxWhere-terekben létrehozhatunk projekteket, amelyeknek a célja, hogy a terekben megjelenő objektumokat, elsősorban a Smartboardokat csoportosítsa, ezáltal az oda feltöltött tartalmakat könnyen elérhetővé és módosíthatóvá tegye. Minden projekt egy adott térhez kapcsolódik, tehát például ha van egy kémiai és egy biológiai terünk, akkor természetesen a biológiai tananyag nem keveredik bele a kémiai kurzus terébe. A projektek szerkesztésében segít ez a videó is. Hozzátesszük: ha csak egy tér áll rendelkezésünkre, abban akár többféle kurzust is lehet tartani, hiszen a tartalom és annak elrendezése szabadon változtatható.

Terek inspirálódáshoz

Mely tereket ajánljuk kipróbálásra oktatók számára? Először is a Demo terek közül a Demo Education Space-t, amely kiválóan alkalmas a kezdő felhasználók számára a navigáció elsajátítására, valamint arra, hogy egyszerű információs flow-t hozzunk létre. Oktatóként az okostáblákon elhelyezhetjük egy online Teams-óra elérhetőségét, az órához szükséges tananyag fájljait, valamint például megnyithatunk egy weboldalt, amely a tananyaghoz kapcsolódik.

A Térválasztóban rákattinthatunk az Education kategóriára is, ekkor számos nyilvános tér tárul elénk. Itt több olyan impozáns épület leképezését találjuk, amelyekben az okostáblák lehetővé teszik az együttműködést vagy egy információs folyam hatékony feldolgozását. Számos olyan teret is találunk, amely egy oktatási intézmény vagy konferencia számára jött létre. Sőt, mindenki számára elérhető az interaktív 3D szimulációs tér (3D Printing Workshop), amelyet szívesen ajánlunk minden informatikatanárnak, sőt más diszciplínák oktatóinak is. Ennek használatáról bővebben itt lehet olvasni.

Segít a MaxWhere support

Már említettük, hogy elérhető egy teljes körű Felhasználói kézikönyv, valamint a MaxWhere YouTube-csatornáján is számos videós segédanyag található a MaxWhere használatáról, a terek tartalmának szerkesztéséről, és így tovább. Ha ezek sem adnák meg a választ a felmerülő kérdésre, esetleg a felhasználónak fejlesztési javaslata volna, azt a https://www.maxwhere.com/support felületen jelentheti be. Szívesen látjuk az esetleges bugok bejelentését és akár az ötleteket is. A MaxWhere fejlesztése folyamatosan zajlik a felhasználók bevonásával. Évek óta használjuk magunk is főként a felsőoktatásban számos egyetemen, a legkülönfélébb kurzusokon, és a tapasztalatainkat beemeljük a későbbi fejlesztendő területek közé.

Hogyan könnyíti meg a MaxWhere a digitális workflow-t?

A jelenlegi és egykori hallgatók, akik akár egész féléveken keresztül tanultak MaxWhere-ben, lelkesen idézik fel az inspiráló 3D-s tanulási tereket. Ezek a környezetek 50%-kal mélyebb, koncentráltabb információfeldolgozást tesznek lehetővé, miközben 30%-kal felgyorsítják a projektmunkát. Ha már a projektmunkánál tartunk, a MaxWhere nem csak a szorosan vett oktatást, hanem más iskolai munkafolyamatokat is megkönnyít. Sok oktató panaszkodik arra, hogy a munkája jelentős adminisztratív terheléssel jár. A kurzusok adatainak rögzítése, a jegyadás mind-mind olyan folyamat, amelynek során a felhasználó előtt számos ablak van megnyitva, így nagy a hibázás veszélye. Ha egy térben, a munkafolyamatnak megfelelően rendezzük el a szükséges ablakokat (így például a dolgozatokat, a ponthatárok táblázatát, a Neptunt vagy a Krétát, és így tovább), akkor sokkal kevesebb üresjárattal kell megküzdenünk a kattintgatás miatt - és gyorsabban, kevesebb hibával oldhatjuk meg az oly nagyszerű tanári munka kevésbé inspiráló velejáróit is.

Build trust from the ground upuild trust

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Lobortis
Author

Dr. Evelin Hargitai

,

UX Researcher

,

Maxwhere Ltd.

Applied linguistics and academic research led her to UX. She not only searches for user behavior patterns and good UX solutions all the time but also challenges, which she solves with the persistence of a long-distance runner. Until another one comes.

Latest posts

3 types of business management tools that you can integrate into your MaxWhere space

Show more

MaxWhere: irodai káoszt felszámoló digitális megoldás kis- és középvállalatoknak

Show more

Revolutionize your teaching methods with MaxWhere’s no code XR solution

Show more
By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.