MaxWhere SmartBoardok – forradalmian új tartalommegjelenítés 3D környezetben

SmartBoardok 2D tartalmakat jelenítenek meg, segítve a hatékony információs flow-t munkahelyi és otthoni célokra.

SmartBoardok 3D környezetben a hatékony munkafolyamatokért

A digitális kor emberének radikálisan megváltozott az emlékezethez és az információ feldolgozásához való viszonya. Az információ árad ránk, miközben az emlékezetünk nagy részét kiszervezzük különféle digitális megoldásoknak: to do appoktól a felhőtárhelyekig. Azok az emberek, akik ennek ellenére nagy mennyiségű adat között képesek felfedezni a mintázatokat, kiszűrni a lényeget és adott esetben azt memorizálni is képesek, előnyben vannak. 

A MaxWhere egy olyan platform, amely az információ feldolgozását könnyíti meg. Különféle témájú 3D virtuális tereket jelenít meg VR-szemüveg vagy más eszköz megkövetelelése nélkül. A 3D terek használhatók munka céljára (pl. projektmenedzsment, adatvizualizáció, adminisztrációs vagy döntési flow végigvezetése), de oktatáshoz, események szervezésére, kiállítások és termékbemutatók tartására is. A 3D terek dizájnja és elrendezése segíti a felhasználót a tájékozódásban és az információ feldolgozásában, de van még egy dolog, ami az optimális kognitív terhelést támogatja. Ez pedig az, hogy a MaxWhere terei SmartBoardokat (okostáblákat) tartalmaznak, azaz a terekben sokféle 2D tartalom megjelenítésére szolgáló felület található. SmartBoardok segítségével lehet maximalizálni a MaxWhere 3D terei nyújtotta felhasználói élményt, és ezek segítségével válhat a hagyományos 2D szoftverekhez képest 30%-kal hatékonyabbá a munka vagy a kollaboráció, 50%-kal pedig a tanulás.

A SmartBoardokról bővebben

A MaxWhere-ben okostáblákon, SmartBoardokon helyezzük el digitális tartalmakat. Az okostáblák sokféle információ megjelenítésére alkalmas virtuális képernyők, amelyekre a felhasználó a számítógépén tárolt lokális tartalmakat tölthet fel. Lehetnek ezek képek, pdf-ek, prezentációk, médiafájlok. Mivel a SmartBoardok tulajdonképpen webböngészőként is szolgálnak, így bármely internetes tartalmat is meg lehet jeleníteni, például honlapokat, média- vagy közösségi szolgáltatásokat, webalkalmazásokat. És ez még nem minden. A SmartBoardok mennyiségét, elhelyezkedését, méretét és képarányát is testre lehet szabni annak érdekében, hogy a leglogikusabb információs flow-t érjük el. Nem beszélve a SmartBoardok csoportosíthatóságáról, amit MaxWhere nyelven projekteknek nevezünk. Sőt. Vannak speciális típusú SmartBoardok is, amelyek tovább segítik a munka, tanulás vagy szórakozás folyamatát az erőforrás-gazdálkodásra is ügyelve (azaz meggyorsítva az adott tér betöltését). A SmartBoard tehát a hatékonyság egyik fontos pillére a MaxWhere-ben. 

MaxWhere SmartBoard - a munka és a tanulás hatékonyságáért

Projektek – a SmartBoardok kognitív előnyei kimaxolva

A MaxWhere terei tehát lehetővé teszik, hogy a felhasználó minden olyan tartalmat egy felületen lásson, amelyek elérésére a megszokott munkafolyamatok során számtalan alkalmazást (ablakot) kellene megnyitnia a gépén. Míg egy szokványos irodai munka vagy a tanulás folyamán sok fájl és alkalmazás van nyitva a számítógépünkön, és ezek között váltunk, MaxWhere-ben mindezek egy térben egymás mellett sorakoznak. 

A MaxWhere nem kényszerít új szoftverek használatára a meglévők helyett, hanem a meglévő, rutinosan használt szoftverekhez kapcsolódó munkamenetet helyezi az agy számára komfortosabban feldolgozható térbeli elrendezésbe, és a tér vizuális megjelenésével is gyorsítja a mindennapi munkafeladatok átlátását és a megértését. Egy jól berendezett térben a SmartBoardok úgy követik egymást, ahogy azt a munka- vagy tanulási folyamat lépései megkívánják. A felhasználó a térben haladva sajátítja el az információkat, így a MaxWhere a természetes tanulási folyamatainkat képezi le és támogatja. Ráadásul az is megoldható, hogy mindenki a saját tanulási stílusának megfelelően rendezze be a teret.

A 3D terekben megjelenő 2D tartalmak projektekbe szervezhetőek. Egy projekt bármennyi okostáblát tartalmazhat, sőt (mint már említettük) a SmartBoardok pozíciója, orientációja és mérete is meghatározható. Így egy projekt tulajdonképpen 2D tartalmak sorozata a tartalmakhoz leginkább illeszkedő elrendezésben, 3D térbe szervezve. A projektek az ún. Project Exploreren keresztül, vagy akár egy vagy több Választópanelen keresztül betölthetőek, illetve bezárhatóak.

Selection Panel - SmartBoard csoportosítás projekt alapon

A SmartBoardok típusai

A SmartBoardok nem egyszerűen statikus képek vagy díszítőelemek a 3D terek falain, hanem interaktívan alakíthatóak, és a méretük, valamint a megjelenésük is módosítható. Meghatározott paraméterek szerint finomhangolhatjuk az okostáblák megjelenését és működését.

Amikor belépünk egy térbe, vagy létre akarunk hozni egy okostáblát, az alábbi altípusokkal találkozhatunk:

  • Okostábla: az alapértelmezett táblatípus, amelyen sokféle fájlformátumot meg lehet jeleníteni
  • Sleepy SmartBoard: erőforrás-optimalizálás érdekében az okostábla automatikusan lekapcsolódik, és helyette egy placeholderkép (borítókép) jelenik meg a SmartBoard legutolsó megjelenített állapotáról. Kattintással lehet felébreszteni. 
  • Image Frame: transzparens okostábla, amely általában a MaxWhere felhőbe feltöltött grafikai tartalmat (képet) jelenít meg, de akár webes tartalmat is megjeleníthet. Az Image Frame fő előnye, hogy elindulását követően szintén kikapcsolódik (ugyanúgy, mint a Sleepy SmartBoard), ellenben ezt követően már soha nem ébred fel. Így statikus képek megjelenítéséhez hasznos.
  • Billboard: fix webes tartalom bemutatására alkalmas okostábla.
  • Választópanel: olyan okostábla, amelyen a térben elérhető projektek között lehet választani.

A SmartBoardok változatosságának csak a fantázia szabhat határt. Léteznek olyan terek is, amelyekben egyedi fejlesztés eredményeként slideshow-k jelennek meg. Ez például akkor hasznos, ha egy (több) terméket akarunk bemutatni, netán virtuális galériát akarunk létrehozni. Vállalati vagy ipari felhasználás esetén is elképzelhető, hogy szükség van arra, hogy nagy számú képet vagy ábrát jelenítsünk meg anélkül, hogy a felhasználónak ezek között navigálnia kellene. 

Milyen fáljformátumokat kezelnek az okostáblák? 

A támogatott fájlformátumok az alábbiak:

  • Kép: png, jpg, gif, bmp, svg 
  • Hang: WebM, Ogg, MP4 H.264 (AAC or MP3), MP3, WAVE PCM 
  • Video: avi, mov, mp4, m4v, mkv, ogv 
  • Web: HTML, CSS
  • Dokumentumok: PDF

Emellett a SmartBoardok böngészőként is működnek, tehát különféle webes tartalmakat is képesek megjeleníteni.

Bármilyen URL vagy honlap megjeleníthető, akár live stream is

Milyen részei, funkciói vannak a SmartBoardnak? 

A SmartBoardok nem mindegyik funkciója látható minden esetben, mert a tér vagy a projekt szerkesztője beállíthatja, hogy a felhasználók mit lássanak alapértelmezetten, ha a térbe belépnek. Ez azért hasznos, mert így ki lehet küszöbölni minden szükségtelen információt. Ha például azt akarjuk, hogy a felhasználó egy bizonyos SmartBoardon statikus tartalmat lásson, akkor az Image frame vagy a Billboard lesz a megoldás. Ilyen lehet például, ha egy munkamenethez segítséget jelentő ábrát vagy egy képi illusztrációt akarunk kitenni a falra, vagy például annak a szervezetnek a logóját, amelyhez a tér kötődik.

Ha viszont a SmartBoard teljes funkcionalitását ki akarjuk használni, akkor az alábbi funkciókat használhatjuk:

Webview: a SmartBoard központi része, tulajdonképpen a képernyője, amely a megjelenített tartalmat mutatja. 

URL sáv, böngészősáv: az okostábla felső részén, amely mutatja az éppen betöltött weboldal vagy fájl elérési címét

Kék-piros kapszula: a kék gombbal a táblához lehet közelíteni és tőle távolodni, a piros gombbal pedig be lehet zárni a táblát, azaz ezzel újra a 3D térben tudunk navigálni. 

Navigációs gombok: mint egy hagyományos böngészőben. Információ, vissza, előre, frissítés, home, URL vágólapra másolása, lokális fájl megnyitása, tartalom törlése, beállítások és mentés gombokkal. 

Könnyebb eligazodás, hatékonyabb munka és tanulás

Hogyan segítik a munkát a SmartBoardok?

Ahogyan már említettük, a SmartBoardok megjelenésükkel és elrendezésükkel segítik a munkafolyamatokat. Ha megfelelő típust választunk, és megfelelő rendszerben helyezzük el őket a térben, akkor a felhasználónak csak az a dolga, hogy ezeken végigmenjen, és a munkafolyamatot végrehajtsa. 

A 3D terek és a SmartBoardok csökkentik a kontextusváltásból eredő fáradást és a hibalehetőségeket. Itt a felhasználó előtt van minden szükséges anyag. Például kitehetünk a térbe háttéranyagokat (leírásokat, ábrákat, táblázatokat, de akár tanuláshoz képleteket, szabályokat), és ezek után helyezhetjük el azokat a dokumentumokat, amelyekkel a felhasználónak valamit csinálnia kell. Sőt, a SmartBoard méretével is kommunikálhatjuk a felhasználóink számára, hogy mi az, ami fontos, és mi az, ami kevésbé, vagy csak kiegészítő információnak szánjuk. Mivel nem kell ablakok között navigálni, a szükséges információ azonnal megtalálható. Mindez pedig megtakarított időben, sőt pénzben mérhető.

Build trust from the ground upuild trust

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Lobortis
Author

Dr. Evelin Hargitai

,

UX Researcher

,

Maxwhere Ltd.

Applied linguistics and academic research led her to UX. She not only searches for user behavior patterns and good UX solutions all the time but also challenges, which she solves with the persistence of a long-distance runner. Until another one comes.

Latest posts

3 types of business management tools that you can integrate into your MaxWhere space

Show more

MaxWhere: irodai káoszt felszámoló digitális megoldás kis- és középvállalatoknak

Show more

Revolutionize your teaching methods with MaxWhere’s no code XR solution

Show more
By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.